Yazı Başlıkları
Bu yazımızda site içi optimizasyon düzenlemelerini çok basit ve hızlı bir şekilde yapabilmeniz için güzel bir rehber hazırladık. Paylaştığımız bilgiler genel ve önemli olanlar arasından seçilerek listelenmiştir.
1. SEO Dostu URL’leri kullanın
Google, bir URL’deki ilk 3-5 kelimenin daha önemli olduğunu belirtmektedir. Buna göre URL seçimi yaparak daha kısa ve ilgi çekici bir hale getirin. Ve her zaman hedef anahtar kelimenizi URL’nize ekleyin. Eğer yazınızın odak kelimesi URL içerisinde yer almazsa çok büyük bir sıralama kaybı yaşarsınız.
Diğer bir deyişle:
Kötü URL’lerden kaçının: www.zahiridunya.net/p=123
Veya uzun URL’ler: www.zahiridunya.net/8/6/16/cat=SEO/on-page-seo-is-so-amazing-omg-its-the-best
2. Yazı Başlığını Anahtar Kelime ile Başlatın
Yazı başlığınız sayfada en önemli SEO özelliğidir. Genel olarak, anahtar kelime başlık etiketinin başlangıcına yakınsa, arama motorlarıyla daha fazla önem kazanır.
Başlık etiketinizi her zaman anahtar kelimeniz ile başlatmanız gerekmez. Ancak, odak bir anahtar kelime varsa, başlığınızın başına doğru koymaya özen göstermenizi öneririz.
3. Başlığınıza Ayırt Edici Kelimeler Ekleyin
Yazı başlığında “2017“, “en iyi“, “rehber” ve “inceleme” gibi ilgi çekici kelimeler kullanmak, yazınızın arama sonuçlarında daha ilgi çekici ve bulunabilir olmasını sağlayacaktır.
4. Bir Blog Yazısı Başlığını H1 Etiketinde Kullanın
H1 etiketi “başlık etiketi” dir. CMS’lerin çoğu ( WordPress gibi ) otomatik olarak H1 etiketini blog yazınızın başlığınıza ekler.
Ancak bazı temalar bu ayarı geçersiz kılar. Başlığınızın hak ettiği H1 özelliğini aldığından emin olmak için sitenizin kaynak kodunu kontrol edin.
5. Multimedya İçeirkler ile Göz Kamaştırın
Tek başına yazı hazırlamak çok etkili olmayacaktır. İnsanları sayfada tutabilmek için çeşitli görsel, video v.b materyaller kullanmanız her zaman sizin yararınıza olacaktır. Bunlar belki sayfa açılış hızınızı az da olsa düşürecektir ancak kullanıcıyı sayfada tutmanıza çok fazla katkı sağlayacaktır.
6. H2 Etiketi Kullanımı
Tüm başlıklarda nasıl H1 etiketi kullanıyorsanız, tüm alt başlıklarınızda da H2 etiketi kullanmanı ihmal etmeyin. Bu başlık sıralamasını önem derecesine göre kolaylıkla yapabilir, hem yazınızı okuyan kullanıcıya hem de Google botlarına yazınızda yer alan önemli noktaları göstermiş olursunuz.
7. Anahtar kelimeyi ilk 100 kelimeyle bırakın
Anahtar kelimeniz, makalenizin ilk 100-150 kelimesinde yer almalıdır. Bu muhtemelen zaten yaptığınız bir şeydir. Ancak bir çok insan uzun, dolambaçlı bir tanıtıma dayalı olarak yazılarını başlatıyor ve anahtar kelimelerini ilk 100 kelimeden daha sonra kullanıyorlar. Bunun yerine, anahtar kelimenizi ilk 100 kelimede bir yere yerleştirin. Bu, Google’ın sayfanızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur.
8. Duyarlı Tasarım’ı kullanın
Google , 2015 yılında mobil olmayan siteleri cezalandırmaya başladı . Gelecekte muhtemelen daha da katı olacak gibi görülüyor. Sitenizi mobil cihazlara uygun hale getirmek istiyorsanız, Responsive (duyarlı) Tasarım’ı kesinlikle tercih etmeniz gerekmektedir. Artık kullanıcıların neredeyse %80’lik bir bölümü interneti mobil cihazlar aracılığı ile kullandığı için mobil uyumlu olmayan sitelere pek girmek istemeyeceklerdir.
9. Dahili Bağlantıları Kullanma
Site içi optimizasyon bölümünde önemli bir nokta bir yazı hazırlarken uygun olan diğer yazılarınız için yazı içi link vermeyi ihmal etmeyin. Hem kullanıcıyı daha iyi bilgilendirmenize, hem sayfa gezinme sayınızı arttırmanıza hemde kullanıcıyı sitede tutmanıza olanacak sağlayacaktır.
Her yazı içerisinde çok abartmadan 2-3 tane link paylaşmanızı öneririz.
10. Site Hızını Artırma ve Site içi Optimizasyon
Google, sayfa yükleme hızının bir SEO sıralama özelliği olduğunu belirtti. Bir CDN kullanarak , görüntüleri sıkıştırarak ve daha hızlı bir hosting hizmetine geçiş yaparak sitenizin hızını artırabilirsiniz. Sitenizin yüklenmesi için 4 saniyeden fazla sürmemesine dikkat edin. Site içi optimizasyon çalışmalarının iyi yapılması durumunda açılış hızlarınız oldukça iyi seviyelere gelecektir.
11. Resimlerde Optimizasyon
En az bir resim dosyası adının hedef anahtar kelimenizi içerdiğinden (örneğin, on_page_SEO.png) ve hedef anahtar kelimenizin resminizin alt metninin bir parçası olduğundan emin olun. Site içi optimizasyon konusunda çalışmalar yaparken bu maddenin çok önemli olduğunu ihmal etmeyiniz.
12. Sosyal Paylaşım Düğmelerini kullanın
Sosyal bağlantılar, sitenizin sıralamada yükselmesinde doğrudan bir rol oynamayabilir. Ancak sosyal paylaşımlar içeriğinize daha fazla kullanıcının göz atmasını sağlayacaktır. Ve ne kadar çok paylaşım yaparsanız, birisinin size ulaşma ihtimali de o kadar yüksek olur. Dolayısıyla sitenize sosyal paylaşım düğmeleri göze çarpacak şekilde konumlandırmaktan çekinmeyin.
13. Uzun Makaleler Paylaşmak
Site içi optimizasyon konusunda en önemli noktalardan birisinde de SEO’da “uzunluğu gücü” deyimi , daha uzun içeriğin Google’ın ilk sayfasında önemli ölçüde daha yüksek sıralamaya girme eğilimi gösteren endüstri araştırması tarafından desteklendi. Aşağıdaki grafikten genel incelemeyi kontrol edebilirsiniz.
14. Bekleme Süresinin Artırılması
Kullanıcı bir sayfaya girdikten hemen sonra çıkış düğmesine basarsa, Google‘a siyah-beyaz olduğunu söyler ve bu düşük kaliteli bir sayfa olarak algılanır.
Bu nedenle Google, içeriğinizin kalitesini yükseltmek için “ziyaret süresi” kavramını baz alır. İnsanları makalenizi okumaya teşvik ettiren uzun ve ilgi çekici içerik yazarak ortalama ziyaret sürenizi artırabilirsiniz.
Kaliteli içerik faktörleri
Arama motorlarının kaliteyi belirlemenin doğrudan bir yolu yok olsa da , bunlar gibi dolaylı yöntemler var:
- Ziyaretçi geri dönüşleri
- Chrome yer imleri
- Sitede vakit geçirme
- Ziyaret süresi
- Google’da alan adınız ile arama yapılması
Başka bir deyişle, büyük içerik kesinlikle size zarar vermez. Bu nedenle her seferinde müthiş şeyler yayınlamamanız için hiçbir sebep yok.
Blog Yorumlarını Teşvik Edin
Çok sayıda yüksek kaliteli blog yorumuna sahip sitelerin Google arama sonuçlarında yükseldiği aşikardır. Bu nedenle Google, sitenizde gelişen bir topluluğa sahip olmanın sıralamayla “çok” yardımcı olabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.