Yazı Başlıkları
Günümüze neredeyse her 5 internet sitesinden 3’ü WordPress tabanlıdır. Kullanıcı dostu yapısı, her amaca ve isteğe uygun özelleştirilebilir eklenti imkanı web sitesi kurmak isteyen kişilerin ilk aklına gelen yazılımdır. Bir de bu altyapının kullananlara ücretsiz olarak sunuluyor olması başlıca tercih nedenlerinden biri.
WordPress altyapısı temelinde blog mantığını barındırır. Ortaya çıkışı da zaten blog olarak gerçekleşmiştir. Ancak forum sistemlerinin en popüler olduğu dönemde ortaya çıkan açık kaynak kodlu WordPress, çok kısa bir sürede kullananların gönlünü fetih etmiş ve bir döneme damgasını vuran forum çılgınlığına yavaş yavaş son vermeye başlamıştır.
Günümüzde kişisel bloglar, e-ticaret siteleri, haber siteleri v.b birçok farklı platformda yayın yapan kuruluşlar, WordPress altyapısını tercih etmektedir. WordPress tabanlı web sitenizi çeşitli eklenti ve tema kaynakları ile zenginleştirmeye başladığınızda aslında kendi kendinize zarar vermeye başlamışsınız demektir.
Kullandığınız her eklenti ve tema, wordpress tabanlı blog sayfanızın arka planında bir takım işlemler yaparak web sitesinin ve web sitesinin bağlı olduğunu sunucuyu yormaya başlar. Tam da bu noktada akla gelen en önemli nokta; “Optimizasyon”!
WordPress optimizasyonu hakkında internetin her noktasında aynı eklenti ve tavsiyelere rastlarsınız. Eklenti ile optimizasyon her ne kadar çok fayda sağlamasa da az da olsa işe yarayan yerleri vardır. Ben bu yazımda sizlere herhangi bir eklenti v.b ekstra bileşen kullanmadan WordPress Optimizasyonu konusunun en temel kısımları ve yapı taşları hakkında ilgiler vereceğim. Emin olun bu vereceğim bilgileri yeni bir web sitesi kurmadan önce okuduysanız, web siteniz günlük 1000-2000 tekil kullanıcı ziyaretin ev sahipliği yaptığı zaman çok teşekkür edeceksiniz.
O zaman başlayalım;
1 – Wordpress Sitenize Alan Adı (Domain) Seçimi
Öncelikle kuracağınız ya da kurmak üzere planlar yaptığınız web sitenizin bir temel konusu olsun. Her konuda makale ne yazık ki çöplükten başka bir şeye benzemez. Her kategorinin altını gerektiğince özverili bir şekilde dolduramayacağınız için emeklerinize yazık olur.
Zamanla web siteniz Google arama sonuçlarında kendisine yer edinmeye başladıkça zaten yüksek eğilim gösterilen kategoriler ön plana çıkacak ve onların haricinde yer alan kategorileriniz ve bu kategorilere bağlı yazılar neredeyse hiç ziyaretçi almayacaktır. 10 kategori oluşturup her kategoriye 5 yazı eklemek yerine, ana konu belirleyip o konu hakkında 30 makale yayınlamak sizin için daha iyi olacaktır.
2 – WordPress Sitenize Hosting Seçimi
Ucuz etin yahnisi diye başlamak istiyorum yazıma ancak zaten devamını getirmeme gerek olduğunu düşünmüyorum, hepimiz biliyoruz. Web sitenizi açmak için gereken ilk maliyet hesabınızı tahmin eder gibiyim. Her web sitesi açılırken aşağı yukarı aşağıdaki gibi bir maliyet çıkartılır;
- Alan adı : 30 TL
- Hosting (yıllık) : 20 TL
- Reklam & Seo : 30 TL
Yukarıdaki hesapla 80 TL bütçe ile hemen bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Ancak en fazla 1 sene sonra siteyi kapatacaksınız. Doğru veriler ile doğru maliyet analizini yapmak bu noktada oldukça önemli. Siteniz ilk anda 10000 ziyaretçi almayacak elbette. Ancak alacakmışçasına çalışmak ve altyapı hazırlamak hem sizin hem ziyaretçilerinizin avantajına olacaktır.
Senelik ücreti 20 TL olan beş para etmez hosting paketlerini kullanmak yerine 60-70 TL gibi bir bedel ödeyerek WordPress altyapısı için özel yapılandırılmış hosting sağlayıcılarından alım yapmanız hem başlangıçta hemde ileri ki zamanlarda çok iyi olacaktır.
3 – WordPress Sitenize Kategori Seçimi
Webmaster sitelerinde gezinirken hep aynı sorulara rastlıyorum; “En çok kazandıran kelimeler neler, Hangi içerik ile para kazanabilirim, Reklam nasıl alabilirim?“. Hemen bir webmaster sitesine girip son yazılan yazılara bakın kesin bu ve benzeri sorulara denk geleceksiniz.
Web sitesini yapmadan önce karar vermeniz gereken bir nokta var; Siz bu işi para kazanmak için mi yapacaksınız, yoksa sahip olduğunuz ya yetkin olduğunu bilgi ve becerilerinizi insanlara aktarmak için mi? Eğer sorunun cevabı para kazanmak ise lütfen tarayıcınızın sağ üst köşesindeki “Kapat” butonuna basarak bu yazıyı okumayın.
Para için adım atıyorsanız sitenizi 6 ay sonra kapatırsınız. Çünkü hiçbir internet sitesi açıldığı günden itibaren para kazandırmaz. Eğer siz sevdiğiniz ve bilgi paylaşımını hedef alarak bu işe adım atıyorsanız zaten sitenize biri girmiş mi girmemiş mi sizi ilgilendirmez. Siz hedefiniz doğrultusunda paylaşımlarınızı yaparsınız. Eğer paylaştığınız içerikler kaliteli ise zaten kullanıcılar sizi bulur o konuda endişe etmeyin.
4 – Gereksiz Olan Herşeyden Kaçının!
WordPress‘in en kullanışlı yanı, yazımın en başında da söylediğim gibi tamamen kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirilebilir bir altyapıya sahip olması. WordPress eklenti deposunu ziyaret ettiğinizde aklınızı kaybedebilirsiniz. O kadar güzel ve kullanışlı eklentiler mevcut ki neredeyse hepsini yüklemek isteyeceksiniz, ve birçoğunu yükleyeceksiniz.
Siteniz yavaş yavaş ziyaretçi çekmeye başladığı zaman “yeaa neden bu site 485451 sn de açılıyor?” diye kendinize bir soru soracak ve internette “WordPress sitem yavaş açılıyor” diye bir arama yapacaksınız. Sonra başlayacaksınız bir sürü ıvır zıvır öneriler almaya. Ben size en sadesi anlatayım o zaman, eklentiden kaçının. Bakın ne kadar da basit. “Yaa bu eklenti olmasa da olur onsuz da işlerimi halledebilirim” ya da “bu eklentinin bana sağlayacağı faydayı ben şu şekilde de çözebilirim” diyebildiğiniz hiçbir eklentiyi yüklemeyin.
Örnek vermek gerekirse tablo oluşturmak için eklenti yüklemeyin, MS Excel programında tabloyu oluşturun kopyalayıp sayfanıza yapıştırın. Ne kadar kolay oldu dimi. Şimdi bu iş için bir eklenti yükleseniz arka planda bir sürü gereksiz sorgu çalıştırarak sitenizin geç açılmasına neden olacak. Ama oldukça basit ve kolay bir yöntem ile eklenti ihtiyacımızı ortadan kaldırmış olduk.
5 – WordPress SEO için Sakın ha Sakın SEO’cu lara Para Kaptırmayın!
Doğruyu söylemek gerekirse yeni açılan hiçbir sitenin backlink alması mümkün değildir. Çünkü değerlidir, öyle kolay kolay kimseye backlink vermez. 20 TL’ye “500 sitede tanıtım, 100 backlink” v.b diye lanse edilen seo paketlerine sakın ha sakın itimat etmeyin. Zaten onlar seo paketi değildir. Sizin web sitenizi lekelemek, sizin paranızı alabilmek için yalandan yere oluşturulan paketlerin ta kendileridir. Seo işi hiç kolay değildir, 20 TL’ye değil 200 TL’ye bile doğru düzgün seo yapılmaz.
He derseniz ki ben güveniyorum satıcıya, buyurun alın 20 TL’ye paketi. Ama sonra sitem neden arama sonuçlarında görünmüyor diye de sorgularken bulmayın kendinizi. Bir siteden başka siteler fazla sayıda link çıkışı yapılıyorsa bu kötüdür, ve Google o sitenin link verdiği tüm siteleri eksi puan vermektedir.
Site açılalı 6 ay geçmeden asla backlink/tanıtım yazısı almayın, kendinize zarar vermekten başka birşey olmaz.
Son Olarak;
- Alan adınızı sitenize uygun seçin,
- Hostinginiz kaliteli olsun, sonra başka firmaya taşımakla uğraşmayın,
- Gereksiz bir “a” harfi varsa bile kaldırın durmasın,
- Seo denen illete hemen değil gerektiği zaman bulaşın,
WordPress siteniz için hayat kurtarıcı belli başlı noktalarda bildiklerimi paylaşmak istedim. Umarım yazımı okuyanlara az da olsa yardımcı olabilmeyi başarabilmişimdir. Bu arada yazı biraz uzun oldu farkındayım. Okurken sıkmamasını umut ediyorum. 1000 kelime tek seferde yazdığım ilk makalem bu oldu. Galiba bu gece biraz yazasım geldi 🙂 Yazımı buraya kadar okuduysanız size minnettarım.
Mutlu Bloglamalar
Merhaba Fatih Bey,
Gerçekten dolu dolu bir yazı olmuş. Böyle kaliteli içeriklere her zaman rastlayamıyoruz artık. Elinize sağlık dedikten sonra. Birkaç ekleme de ben yapayım.
Hosting konusunda dediklerinize harfiyen katılıyorum:
“Senelik ücreti 20 TL olan beş para etmez hosting paketlerini kullanmak yerine 60-70 TL gibi bir bedel ödeyerek WordPress altyapısı için özel yapılandırılmış hosting sağlayıcılarından alım yapmanız hem başlangıçta hemde ileri ki zamanlarda çok iyi olacaktır.”
Bu noktada ilk yıl maliyeti çok düşük şekilde nasıl alan adı ve hosting alabileceğiniz yazmak istiyorum. WordPress hosting konusunda Godaddy’nin WordPress yönetimli planları harika. Tam olarak wp için tasarlanmış zaten başka hiçbirşey kuramıyorsunuz.
Dileyenler de yıllık 35-40TL gibi bir rakama (ilk yıl) alan adı ve wordpress hostingi Godaddy üzerinden alabilirler
Hiç bilmeyenler içinse şurada video anlatımım mevcut:
https://www.youtube.com/watch?v=zPahEWnaMYw