Merhaba, günümüzde blog sayfalarının yoğunluğunun artmasından dolayı portal sitelerine olan ilgi azalmakla beraber blog yazarları sayısı her geçen gün artmaktadır. Kullanım ve kurulum kolaylıkları açısından hergün yüzlerce blog sayfası internet dünyasında ki yerini almaktadır.
Blog sayfasını oluşturup büyük heveslerle yola çıkan neredeyse her 10 kişiden 8’i beklentilerinin dışında sonuçlarla karşılaşmaktadır. Bu yola çıkarken detaylı düşünmemek, kolay gözüyle bakmak ya da gereken ilgiyi göstermemek gibi etkenler ile sonuçlar her zaman olumsuz olmaktadır.
Ben, Zahiridunya.net sahibi olarak bugüne kadar tecrübe ve araştırmalarım doğrultusunda edindiğim bilgileri sizlerle paylaşarak sizlerinde popüler, kitle sahibi bir blog yazarı olmanız konusunda elimden gelen desteği sağlamak istiyorum.
O zaman başlayalım;
1- Blog Sayfasının İçeriğini Belirlemek
Öncelikle her blog yazarının yaptığı hatalardan biri ve en önemlisi içerik konusunda kararsız kalmaktır. Kişi, bulduğu her konuyu, içeriği ya da medyayı paylaşarak blog sayfasını dolgun göstermeye çalışır. Ama bu doğrultuda olan bir blog sayfası ne yazık ki hedef bir kitle oluşturamaz.
Toplama içeriğe sahip bir blog ne yazık ki tercih edilmez. Bunun yerine belli bir içerik ya da içerik grubu belirleyip bu doğrultuda yolumuza devam etmemiz emek vereceğimiz blog sayfamız açısından hemde bizi ziyaret edecek kişiler açısından çok daha yararlı olacaktır.
İçerik seçerken ise önceliğinizi bildiğiniz, yeterli tecrübeye sahip olduğunuz yada ilgi duyduğunuz konulardan tarafa belirleyin. Çünkü ileride gelecek sorulara yanıt vermeniz hem ziyaretçilerinizin sadakatini hemde blog sayfanızın popülerliğini olumlu yönde etkileyecektir.
2- Özgün İçerik Paylaşmak (Bize ait içerik)
Blog yazarlarının yaptığı en büyük hatalardan ikincisi ise alıntı içerik (kopyala-yapıştır) kullanmaktır. İnsanlar bir araştırma yaparken girdiği 3 web sitesinde de aynı içeriğe rastlarsa bu durumdan memnun kalmayacaktır. Bir sayfayı ziyaret eden kişi sorusunun cevabını almak isteyecektir. Ama diğer blog/portal sayfalarının alıntı olarak yayınlanan içerikler ziyaretçi gözünde sizi olumsuz değerlendirmesine neden olacaktır.
Günde 20 içerik paylaşmak yerine 3 tane özgün (size ait) içerik paylaşmak emin olun ki her zaman daha iyidir. Herşeyden öte dünyanın en büyük, en popüler olan hatta blogger (blog yazarı) olan kişilerin göz bebeği olan arama motoru Google ise bu yönde kesin kararlara sahiptir. Eğer sitenizde alıntı içerik mevcutsa, Google‘da yeriniz yoktur!
Unutmayın ki siz içeriğe ne kadar önem verirseniz ziyaretçileriniz hemde Google da blog sayfanıza o kadar değer verecektir.
3- Blog Sayfası Tasarımı
Her blog sisteminde kullanılmak üzere binlerce eklenti/tema mevcuttur. Hatta öyle eklentiler vardır ki hepsini kullanmak istersiniz. Ama unutmayın ki eklediğiniz her eklenti, kullandığınız her kapsamlı tema size negatif yönde etki sağlayacaktır.
Kurmuş olduğunuz her eklenti sayfanızın biraz daha yavaş açılmasına neden olacaktır. Kullanıcı aradığı bilgiye en hızlı şekilde ulaşmayı hedefler. Siz onu ne kadar bekletirseniz sayfanızdan ziyaretçilerinizi o kadar uzaklaştırırsınız.
Kullanıcı dostu temalar kullanmaya özen gösterin. Çok kapsamlı tema kullandığınız taktirde gelen ziyaretçinin gözünü yorabilir ve “Bu ne yaa, sayfanın her yerinde birşeyler var” şeklinde bir düşünce yaratabilir. Ve yine bu konu da size olumsuz olarak etki yaratacaktır.
Sadece ihtiyacınız olanı kullanın. Fazlasından uzak durmaya çalışın.
4- Blog Sayfanızı Güncel Tutun!
Herşey çok güzel; temanızı seçtiniz içerik türünüzü belirlediniz ve şimdi sıra içerik eklemeye geldi. İlk başta bir hevesle yazdınız durdunuz sonra zamanla içerikleriniz seyrekleşti. İşte ne çok karşılaşılan durumlardan birisi de budur. Bir anda birçok yazı eklemek yerine bunu zamana yayarak devamlı eklemek çok faydalı olacaktır.
Ziyaretçi, sayfanıza girdiğinde güncel bilgiler/içerikler görmezse tekrardan ziyaret etmeye gerek duymayacaktır. Bu yüzden olumsuz bir etki yaratacaktır. Mümkün olan en kısa süre aralığında (hergün) içerik eklemeye çalışın. Blog ne kadar güncelse ziyaretçiler o kadar sadık olacaktır.
Sizlere bu yazımda en önemli detayları, en çok göz ardı edilen kısımları açıklamaya çalıştım. Belirttiğim noktalara ne kadar önem verirseniz, karşılığını kadar çok görürsünüz. İlerleyen zamanlarda bu konuda daha detaylı bilgileri tekrardan paylaşıyor olacağım.
Sormak istediğiniz, merak ettiğiniz ya da takıldığınız kısımlarda yazının hemen altında ki yorum penceresini kullanarak, ya da fatihmertcan@zahiridunya.net adresine mail yoluyla ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
Keyifli bloglar dilerim.
Merhaba ustadim. Ben bir konu belirlemedim. Fotografcilik uzerine notlar yaziyorum ama arada alakasiz konulardan da bahsesiyorum. Sakincasi varmi?
Blogumu inceler misiniz?
Tesekkurler
Çok haklısınız hocam güzel yazı olmuş takipdeyim.
çok güzel bir derleme olmuş elinize sağlık bende blog yazmaya başladım fırst buldukça teşekkürler.