Son zamanlarda torba yasa içinde bulunan ve kullanıcılara dair internet düzenlemesine ilişkin yeni düzenlemeleri içeren “İnternet Yasası”, bugün itibariyle Meclis Genel Kurulu‘nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu‘nda son 1 haftadan bu yana görüşmeler devam ederken Torba Yasa Teklifi içinde bulunan internet erişimi ile ilgili maddeler görüşüldükten sonra bugün itibariyle kabul edildi.
Bu doğrultuda TBMM‘de kabul edilen maddelere göre, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunda, mahkeme kararına ihtiyaç duymadan söz konusu içeriği doğrudan sanal ortamdan engelleyebilecek. Kullanıcılar, kişilik haklarına karşı tacizde bulunan içerikler hakkında TİB‘e içeriğin durdurulması talebinde bulunulabilecek, Erişim Sağlayıcılar Birliği ise ilgili içeriğin yayıncısı hakkında 4 saat içinde gereğini yapacak.
Eğer vatandaş, internette kişilik haklarının ihlal edildiğini düşünürse artık çok rahat bir şekilde vakit kaybetmeden mahkemeye başvurabilecek. Kişi mahkemeye başvuruda bulunduğu andan itibaren ilgili mahkeme, 24 saat içinde içeriği engelleme kararını doğrudan herhangi bir kurum ya da kuruluşa danışmadan verebilecek.
Muhalefetle iktidarı karşı karşıya getiren bu yeni düzenlemeye göre, internet kullananların hangi web adreslerine girdiği, hangi içerikleri incelediği iki yıl boyunca devlet sanal arşivlerinde kayıt altında tutularak olası bir soruna karşı saklanacak. Bu yeni düzenlemeye göre internette tıklanan bir reklam dahi 2 yıl boyunca kayıt altında tutulacak.
Ayrıca, yeni bir düzenleme ile tüm internet servis sağlayıcıların katılımı ile Erişim Sağlayıcılar Birliği oluşturularak bu konuya gösterilen hassasiyet arttırılacak.
Kararı yerine getirmeyen sorumlu kişi/kişiler kurum/kuruluşlar, 500 günden 3 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Bu ağır yaptırımlar doğrultusunda sanal dünyada ki kirlilik zamanla arınacak.