Yazı Başlıkları
Günümüzde herkes bir sitesi sahibi olmak ister. Kimimiz bu konularda bilgili, kimimiz ise bu sektöre ilk defa giriş yapıyoruz. İlk defa bu işe girenler çok zorluk çekiyorlar. Öncelikli olarak hosting seçiminde size yardımcı olması için bu rehberi hazırladım. Umarım İşinize yarar..
Hosting Platformu Seçimi
Öncelikle ne yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Nasıl bir yazılım kullanacaksınız, hangi platformu tercih etmelisiniz bunlar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Eğer blog tarzı bir web sitesi kuracaksanız tabii ki de herkesin olduğu gibi sizin de önceliğiniz WordPress‘ten yana olacaktır (tabii ki de bu seçenek değişebilir). WordPress kullanan bir kişiyi ele alacak olursak tabii ki de tercih etmesi gereken hosting platformu Linux’tur. Windows platform hosting hizmetlerinde Wordpress’i çalıştırabilirsiniz ancak çok sağlıklı bir işleyişe sahip olmayacaktır. Örnek vermek gerekirse .htaccess dosyası Windows platformda bulunmadığı için zaten en baştan sorun yaşayacaksınız. Bu nedenle WordPress kullanacaksanız Linux Platforma sahip bir hosting tercihinde bulunmanız sizin avantajınıza olacaktır.
Hosting Kaynak Limitlendirmeleri
Her hosting firması belli başlı limitlendirme sunar. Kullanıcılara çok uygun fiyatlara astronomik limitler verseler bile aslında arka planda asıl gerekli olan işlemci ve ram tüketimleriniz standarttır. Öncelikle firma seçiminde bilmeniz gereken en önemli husus da budur. İlk başlarda hit alamayacağınız için problem gözükmez, her şey çok iyidir. Ancak siteniz biraz ziyaretçi toplamaya başladığı zaman sorunları da beraberinde getirir. İki üç kişi aynı anda sitenize girdiğinde işlemci sorun yaşarsınız, kullandığınız eklentiler devamlı çalıştığında RAM sorun yaşarsınız, sürekli olarak şikayetçi olmaya başlarsınız ve hosting sağlayıcınız topu size atar. Evet bu noktada kullandığınız yazılımın Optimize edilmiş olması çok önemlidir ancak web site optimizasyonunun yanında size hosting hizmeti sağlayan hosting firması da bir o kadar da önem taşımaktadır. Hosting tercihinde bulunmadan önce firmayı iyice analiz etmeniz, gerek size sağladığı imkanlar, sunduğu limitlendirmeler ve teknik destek ilk defa bu işe başlayan bir kimse için çok önemlidir.
Standart bir hosting sağlayıcısı %5’lik bir işlemci hakkı tanır. Anlık maksimum kullanım limitiniz %15 ile %25 arasında firmaya göre değişkenlik gösterebilir. Ancak 90 saniye boyunca %5’in üzerinde bir işlemci tüketimi sağlarsanız web siteniz otomatik olarak askıya alınacaktır. Bunu fark ettiğiniz zaman doğrudan hosting sağlayıcısıyla görüşebilirsiniz ama fark etmediğiniz durumlarda örnek vermek gerekirse 23:00 de siteniz yayına kapanırsa ertesi günü siz bu durumu fark edene kadar sitenize ziyaretçi giremeyecektir ve bu durum Google tarafından da size olumsuz bir dönüş sağlayacaktır.
Hosting Hizmetinde Firma Seçimi
Yazımın başında da belirttiğim gibi çok ucuz fiyatlara astronomik limitler sağlayan hosting sağlayıcılarından kesinlikle uzak durun Her şeyin belli maliyetleri vardır ve bir iş belli bir fiyatın altında asla yapılamaz. Eğer yapılıyorsa ya kaliteden ödün verilir ya desteklenen ödün verilir ve bir şekilde ucu size dokunacaktır. Örnek vermek gerekirse 500 megabaytlık bir hosting hizmetinin aşağı yukarı yıllık fiyatı bellidir. Alacağınız hizmeti sağlayan firmaya göre 20 lira da olabilir 50 lira da olabilir ama ederi 20 lira ile 30 lira civarındadır. Eğer siz bu hizmeti senelik 5 liraya ya da 10 liraya alıyorsanız orada bir durun. Belli ki burada bir problem var, hemen alternatif bir firma araştırın. Firma yorumları çok sağlıklı olmayabilir, firmalar reklam amaçlı kendine yorum yaptırıyor olabilir.
Web siteniz faal durumda iken sorun yaşadığınızda firma arayışı gerçekten zorlu bir süreçtir. Hem sitenizin sorunsuz bir şekilde faaliyetini sürdürmek, hem de doğru firmayı aramak ne yazık ki pek mümkün olmuyor. Bu nedenle firma seçimini en başta doğru olarak gerçekleştirirseniz çok uzun zaman sorunsuz bir şekilde yolunuza devam edebilirsiniz.
Hosting mi Sanal Sunucu mu?
Eğer bu işe ilk defa başlıyorsanız tabii ki de ihtiyacınız olan şey paylaşımlı hosting hizmetidir. Bazı firmalar üç kuruş beş kuruş daha fazla alabilmek için sizi sanal sunuculara yönlendirebilirler. Unutmayın ki ziyaretçi almayan bir sitenin asla sunucu ihtiyacı olmayacaktır. Ne zaman paylaşımlı hosting hizmetlerinin sağladığı limitler size yeterli gelmiyorsa yaptığınız optimizasyonlara rağmen hala işlemci ve ram sorunu yaşamaya devam ediyorsanız o zaman sanal sunuculara geçme vaktiniz gelmiş demektir. Ancak sanal sunuculara geçmeden önce tüm şartları zorlayarak maksimum optimizasyonu ve gerekli güncellemeleri gerçekleştirerek yazılımınızı paylaşımlı hostinglerde çalışması için uygun ortamı sağlayacak konuma getirmeniz gerekir Aksi takdirde yolun başındayken sanal sunuculara geçiş yapmanız bu sektörden sizi soğutacaktır. Sanal sunucu çok farklı bir platformdur, standart bir hosting hizmetinden çok fazla detayı vardır ve daha fazla sorunla karşı karşıya kalmanıza olanak sağlayacaktır.
İşe Başlarken Optimize Başlamak
Gereksiz eklentilerden kaçınmak her yazılım için yapılıp uyulması gereken kurallardan biridir. Her eklenti veritabanına ekstra büyük demektir. Bir kullanıcı sitenize girdiğinde her eklenti çalışır ve aynı oranda sitenizi yorar. 12 kişi aynı anda girdiği zaman belki sorun yaşamaya bilirsiniz ancak hitiniz arttığı zaman anlık 20 kişi 30 kişiyi 50 kişi Hatta 100 kişiyi aynı anda web sitenizde bulundurduğumuz zaman zaten eklentilerin fazlalığından dolayı sorun yaşayacaksınız.
Belli bir standartta siteyi oluşturduğunuz zaman geriye dönmek gerçekten çok zordur. Bu nedenle başladığınız ilk gün siteniz anlık bin ziyaretçi alacakmışcasına özverili çalışmanız gerekiyor. İnce eleyip sık dokuyarak işinize yaramayan hiçbir şeyi kullanmayıp gereksiz eklenti ve bileşen fazlalığından kaçınmalısınız. Aksi takdirde kullanmayı alıştığınız eklentileri ve bileşenleri gerektiğinde kaldırmanız gerekecektir ve alışılmışlıkları bırakmak çok zor olduğu için bu nokta çok büyük sorunlar yaşayacaksınız.
Eğer hosting yönetimi konusunda yeterli bilgi beceri ve tecrübeye sahip değilseniz hosting firmasını suçlamadan önce kendi araştırmanızı kendiniz yapın. Kötü kodlanmış yazılımlardan, gereksiz eklenti ve tema kullanımından kaynaklanan sorunlar her zaman öncelikli olarak hosting firması mal edilmektedir. Ancak hosting firması size sunmuş olduğu limitleri en başta doğru bir şekilde aktarıyorsa ve siz bu limitleri bilerek bir hizmet satın oluyorsanız yaşadığınız sorunlar tamamen sizi ilgilendirir ve bu detayı gözden kaçırmamak her iki tarafında avantajını olacaktır.
Hosting firmaları çoğunlukla du limitlendirmeleri hizmet sözleşmelerinde belirtir. Hizmeti almadan önce okumadan geçtiğiniz hizmet sözleşmesini bir incelememizde fayda var. İncelediğiniz takdirde ilerleyen zamanlarda karşınıza çıkabilecek sorunları önceden analiz ederek bu yönde çalışma yapmanız sizin için avantajdır. Yavaş web sitesi yoktur, kötü kodlanmış yazılım vardır. Bunu bilerek bu doğrultuda hareket etmeniz çok küçük dokunuşlarla çok ciddi ziyaretçileri paylaşımlı hosting hizmetlerinde barındırabileceğiniz anlamına geliyor. Lütfen bunu göz önünde bulundurun, çalışmalarınızda bu yönde sağlayın