“Deep Web nedir?” sorusunu sormadan önce internet nedir diye sormalı. Çünkü internetin ne olduğu anlaşılmadan bu konuyu anlamak pek mümkün olmayacaktır. İnternet dediğimiz yapı bir sürü bilgisayardan oluşan bir bilgisayarlar ve cihaz ağından başka bir şey değil. Bu ağın halka açık kısmına internet diyoruz. Kapalı kalan veya arama motorlarında dizinlere eklenmeyen ve bulunması da genelde içeriden birisinin bilgi vermesi olmadan mümkün olmayan internetin kıyıda köşede kalması hedeflenen kısımlarına Deep Web (yani Derin Web) deniyor.
Deep Web‘de bulunan sitelere farklı tarayıcı veya tarayıcı eklentileri olmadan giremiyoruz. Deep Web’e normalde kullandığımız tarayıcıdan farklı bir tarayıcı veya tarayıcı eklentileri ile girmemizin nedeni normalde kullandığımız iletişim protokollerinden farklı protokollere sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Deep Web deyince genel anlamda akla gelenlerden ilki Firefox’un Tor eklentisi veya özel ayarlar ile sunulan Firefox tabanlı Tor Browser’dır. Bu tarayacının önemli özelliklerinden bir tanesi sürekli çıkış noktasını değiştirerek ip adresi ve konum (lokasyon) bilgisini değiştirmesidir. Bu özelliği ile gizlilik isteyenlerin de çok sık kullandığı bir araç Tor Browser. Geride iz bırakmıyor olması bu gizlilik faktörüne önem verenler için önemli bir seçim nedenidir.
“Deep Web normal yollar ile bulunamıyor çünkü arama motorları bu siteleri kayıt altına alamıyor.”
Bu sitelerin genel içeriğinde Google, Yahoo gibi arama motorlarında bulunmaması gereken ne kadar içerik varsa bulunabiliyor. Bunların başında satılık çalıntı kredi kartları, hacking hizmeti, zero day exploitler, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler, korsan ve yasadışı (illegal)içerik, kaçak ve çalıntı mallar başlıca bulabileceğiniz hizmet ve mal türleri. Aynı zamanda etik hacker grupları, politik gruplar Deep Web üzerinden iletişim kurabiliyor, alternatif haber yayınları ve politik bilgi sızdırma oluşumları da Deep Web’de yerlerini bulabiliyorlar. Bunların hepsinin dışında çok sayısa kişisel site/blog da mevcut.
Deep Web dünyadaki hemen hemen bütün ülkelerdeki ifade özgürlüğünün siber alandaki yansımasıdır. Bu yansıma onu internetin arka sokağı haline getiriyor. Gizliliğin üst düzeyde olduğu ve takip edilebilirliğin neredeyse imkansız olduğu bu ortamda, ifade özgürlüğünü arttıran bu imkan çoğu kişi için bir nimet olarak da görülmenin yanı sıra, gizli servisleri bile korkutabilecek kadar güçlü imkanların bu kadar kolay kazanılması sebebiyle bazı insanların durumu sorgulamasına neden olabiliyor.