Yazı Başlıkları
WordPress kullanıcının kullanım kolaylığını ilke edinmiş bir platform olmasından kaynaklı, yine kullanıcılarının işlerini kolaylaştırmak için bir çok yenilik sağlamaktadır.
Meraklı webmaster arkadaşlarımız için güzel bir özelliği daha bizlere sunmakta. Webhooks, hepimizin bildiği ama ne olduğu hakkında herhangi bir fikrimizin olmadığı bir konu. Ne yazık ki bu konuda herhangi bir Türkçe kaynak yok. Bu yazımızda detaylı olarak Webhooks kullanımı ve ne işe yaradığı konusunda detaylı bilgi sahibi olacağız.
WordPress Webhooks Nedir?
Webhooks, Web ve Hook kelimelerinin birleşiminden oluşur. Hook kelimesi “kanca” (“s” takısının zaten çoğul anlam taşıdığını bildiğinizi varsayıyorum) yani Webhooks kelimesinin de net anlamı “Web Kancaları” anlamı taşımaktadır. Böyle değişik bir kelimenin WordPress platformunda ki kullanım alanı ne olabilir acaba?
WordPress Webhooks Nasıl Kullanılır?
Yanda ki resimde gördüğünüz üzere Webhooks bağlantısına Admin (yönetici) panelimiz üzerinden bağlanabiliriz. Bu bölüme sadece yönetici yetkisine sahip olanlar erişim sağlayabilmektedir.
Eğer kullanıcı yetkilendirme ile ilgili eklentiler kullanıyorsanız ve belli kullanıcılarında bu webhooks kısmına erişim sağlamasını istiyorsanız o yönde ayarlamalar yapmanız gerekecektir.
Webhooks özelliği wordpress sürümlerinde dahili olarak gelmemektedir. Sadece WordPress.com üzerinde kullanmakta olduğunuz blog sayfalarınızda dahilidir. Kendi hostinginizde kurulu olan bloglarınızda bu özelliği kullanmak için Webhooks eklentisine ihtiyacınız olacaktır.
İlgili eklentiye ulaşmak için tıklayınız
Sayfaya giriş yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Bu ekran asıl kullanacağımız kısımdır.
- Action : Hangi durumda işlem yapılmasını istediğinizi seçiniz.
- Fields : Seçilen işlemin hangi özelliğinin kullanılacağını seçiniz.
- URL : Seçilen işlem gerçekleştirildiği zaman hangi adresin tetikleneceğini belirtiniz.
Bu işlemleri gerçekleştirdikten hemen sonra altta ki “Add new webhook” butonu ile kaydetme işlemini gerçekleştiriyoruz. Sonrasında ise aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacağız. Bu sayfada oluşturduğumuz tüm Webhooks işlemlerini görüntüleyebilir ve güncelleyebiliriz.
WordPress Webhooks Neden Kullanılır? Kullanım Amacı Nedir?
Webhooks’ların neden ve nasıl kullanılacağı hakkında birçok teknik tanım çıkartılabilir. Ancak ben bu konuyu çok basit bir örnek ile açıklayacağım. Aslına bakılırsa hem meraklı kullanıcılara hemde geliştiricilere hitap eden bir özellik.
Örnek vermek gerekirse, bir ziyaretçi sitenizde ki bir yazıya yorum yaptı. Siz yorumlar için bir Webhooks kaydetmişseniz, yorum veritabanına kaydedildiği anda sizin belirttiğiniz işlem sistem tarafından otomatik olarak yapılır. Örnek olarak biri yorum yaptığında otomatik olarak yorum yapan kişiye teşekkür postası gönderebilirsiniz. Ve bu işin en güzel yönü ise bu işlemlerin tamamının otomatik olarak yapılması.
WordPress platformunda Webhooks (web kancaları) nasıl kullanılır, ne işe yarar gibi konuları ele almış olduk. Konu ile ilgili kafanıza takılan, merak ettiğiniz noktalar var ise alt kısımda bulunan yorum panelini kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz.