Günümüz teknolojisinde kullandığımız bütün mobil iletişim aygıtları ne yazık ki internetin esareti altına girmiş bulunmakta. İnternet aktif olarak kullanılmayan bir cep telefonu, 24MP kameralı renksiz ekran Nokia 3310’dan farksızdır.
Gelişen teknolojinin nimetlerinden belkide hayatımızın her dakikası faydalanıyoruz. Çok da memnunuz ama hiçbirimizin memnun olmadığı bir konu var ki o da ne yazık ki şarj problemi!
Diyoruz ki; “El kadar cihaza 2.000 TL ödüyorum ama 1 gün tam anlamıyla kullanamıyorum nasıl iş bu!“. Maalesef öyle. Çok büyük paralara aldığımız cep telefonlarını ne yazık ki tam performans ile 1 gün kullanabilmek neredeyse sadece ilk 2 3 gün mümkün oluyor. Sonrada ordan burdan kısarak şarj yetirmeye çalışıyoruz.
Mobil cihazımızın şarjını en çok etkileyen faktörlerden birini anlatıcam sizlere. Elbette yazımın başında belirttiğim gibi “internet”.
Bilindiği üzere mobil aygıtlarda 2 tip internet kullanabiliyoruz. Bunlar Wireless ve Mobil Veri(Şebeke İnterneti). Şimdi gelelim detaylara…
Wireless (Kablosuz Ağ) Nedir?
Wireless, mobil aygıtımızı belli noktadan internet dağıtımı yapan dağıtıcı ile eşleştirerek belli alanlar dahilinde kullanabileceğimiz internettir bağlantısı türüdür.
Wireless (Kablosuz Ağ) Kullanmanın Şarj Etkisi
Wireless, yüksek hızda bağlantı sağladığı için çok hızlı bir veri alışverişi yapacaktır. Bu yüzden de şarj kullanımını oldukça etkiler. Wireless ağına bağlı olunmayan ama cihazda wireless’ın aktif olduğu durumlarda cihaz daha az şarj tüketiyor olsa da yinede aktif olarak çevrede bağlanılabilecek bir ağ aramasından dolayı yine şarj tüketimine devam edecektir.
O yüzden en iyisi wireless ağını cihazımızda kullanacağımız zamanlar aktif edip kullanmadığımız zamanlarda arka planda tarama yapmasını engellemek için cihazda wireless taramasını deaktif etmek daha sağlıklı olacaktır. Gün tasarrufu bakımından ciddi faydalar sağlayacaktır.
Mobil Veri (Şebeke İnterneti)
Mobil veri, mobil cihazımızda kullanmakta olduğumuz operatörün bize sunmuş olduğu ve ilgili operatörün çekim alanında sorunsuz/kesintisiz kullanabileceğimiz internet hizmetidir.
Mobil veride şu an günümüz şartlarında kullanılan 2 tür vardır. Bunlardan biri EDGE, diğeri ise 3G. Bu 2 model kendi aralarında bağlantı hızı farkı olarak ayrılırlar.
Edge bağlantı kullandığımız da aktif veri iletişimi hızımız 100Kbps civarında seyrederken 3G bağlantısını kullandığımızda bu hız 7Mbps civarına hatta bazı noktalarda operatöre bağlı olarak 43Mbps civarına kadar çıkabilmekte.Edge bağlantı daha düşük hız ile veri iletişimi kurduğundan daha az şarj tüketir. 3G sürekli ve hızlı iletişim sağladığı için daha çok şarj kullanacaktır.
Mobil veri, biz müdahale etmedikçe arka planda devamlı olarak çalışır. Ancak veri iletişimini gerektiğinde sağlar. Bu yüzden de şarj tasarrufuna etkisi oldukça büyüktür. Tek eksiği, Wireless bağlantıları telefon görüşmeleri esnasında sorunsuz olarak kullanılabiliyorken Mobil veri ise cihazımıza SMS/Çağrı geldiğinde anlık kesinti yaşar.
Tavsiyem Mobil veriden yanadır. 2 türünü çok farklı cihazlarda test edebilme imkanı bulmuş biri olarak çoğu zaman evimde bile Wireless bağlantısı kurmadığımı belirtmek isterim.
Malesef gelişen teknoloji bu şarj sorununa çözüm bulamadı. Amiral gemisi en güncel telefonlar bile 24 saat olmadan şarjı bitiriyor.
Akıllı telefonlarda pil ömrünün bu kadar kısa olması gerçekten çok büyük bir sorun. Bazı özelliklerini kapattığımızda pil ömrü biraz daha artabliiyor ama normal bir telefondan farkı kalmıyor
wiriless gerçekten çok fazla şarj tüketiyor.benim samsung galaxy s2 de bir kaç saatte fark ettiriyor bunu..
Bir kaynak şöyle diyor;
Wifi kullanmak şarjı daha hızlı tüketime yol açar.Çünkü tüm hesap yenilenmeler,uygulama yenilenmeleri wifi bağlantısında aktif olur.
Başka bir kaynakta şöyle diyor;
Veri ağı kesinlikle daha çok harcar şarj.Çünkü sürekli olarak şebekeye bağlanır telefonun ısınmasına yoll açar ve buda pilin hızlı tüketilmesine yol açar.
Aklım burada karışıyor bir çelişkiye düşüyor.Ama bence wifi daha az şarj tüketiyor
Zaten internete girildiğinde telefonların şarjı çok hızlı bir şekilde gidiyor. Bu sorunun giderilmesi çok iyi olacak.
Telefonların batarya değerleride çok düşük. Teknoloji ilerlerken bataryalar yerinde sayıyor..Piyasadaki en iyi telefon Oppo Find 7 olsa gerek..
Android telefonlardaki uygulamalarda çok internet paketi yiyor onun için wireles kullanmak zorunlu hale geliyor.