Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?

Katal psikolog olarak yaptığımız tüm araştırmalarda DEHB, çocukluk çağından yetişkinliğe kadar sürebilen nöro gelişimsel ve nöro davranışsal bir bozukluktur. Hiperaktivite ”yaşına ve gelişim düzeyine uymayan tarzda aşırı hareketlilik” olarak ifade edilir. Dikkat eksikliği ise, dikkatin çabuk dağılması ya da bir noktada toplanamaması, unutkanlık, eşyalarını ya da oyuncaklarını sık sık kaybetme şeklinde kendini gösterir. Dürtü sellik ise “isteklerini erteleyememe “ şeklinde kendini gösterir.

DEHB için çevresel ve biyolojik faktörler  etkili olmakla birlikte ,yapılan geniş çaplı araştırmalarla DEHB ‘nin genetik  kökenli bir durum olduğu ortaya çıkmıştır. DEHB olan kişiler eğer tedavi edilmemişlerse günlük yaşamlarını sürdürürken sıkıntı yaşarlar. Bu sebepten dolayı Kartal’da psikolog olarak hizmet veren Sena Ekici kliniği desteğe ihtiyacı olan kişiler için ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Okulda, evde, İş hayatında DEHB çocukluktan erişkinliğe kadar farklı belirtilerle kendini gösterir. DEHB olan okul öncesi çağındaki bir çocuk aşırı hareketlilik sergiler, sonucu düşünülmeyen kazalara sebep olabilir. Yüksekten düşme, evde yangın çıkarma gibi olaylara yol açabilir.  Okul cağında ise derslerde başarısızlık ve bunun sonucu olarak da özgüven eksikliği oluşabilir. Arkadaşlarıyla ilişkilerinde sorunlar çıkabilir. Ergenlikte durum biraz değişebilir. Dikkatini toparlayabilmek için kendi kendine çözüm bulabilir. Bağımlılık yapıcı, dikkati artırıcı (sigara, alkol vb.) alışkanlıklar edinebilir.  Kartal psikolog ve danışmanlık merkezimizin bilimsel çalışmalar bu çocuklarda bağımlılık gelişme riski olduğunu tespit etmiştir. Tedavi olmamış erişkinlik dönemindeki bu bireylerde riskli duygusal ilişkiler gözlenebilir. Bu belirtilere rağmen DEHB tedavisi olabilen bir durumdur ve erken tanı önemlidir.

DEHB ’nin 3 farklı belirti grubu vardır. Bunlar dikkat eksikliği, dürtü sellik ve hiperaktivitedir.

  1. Dikkat eksikliği: Okula başlamadan belli olmaz. Oynadığı oyunlardan hatta oyun arkadaşlarından çabuk sıkılırlar. Okul başlayınca dersler de başlar ve sıkıntılar daha da belirginleşir. Görevlerini tamamlayamaz ya da yarıda bırakırlar. Uzun süreli dikkat isteyen işlerden kaçınır, yapmak istemezler. Öğretmenin verdiği ödevi evde yaparken ya karnı ağrır, tuvalete gitmek ister ya da uykusu gelir. Kaçınma davranışı sergilerler. Uzun süreli dikkat isteyen işlere karşı isteksizdirler. Unutkanlık bariz hatta öyle olur ki, defter-kalem değil montunu ya da çantasını unutur. Okula başlayınca 1.ve 2.sınıflarda hafif olduğu için dersleri bir şekilde hallederler. Esas sıkıntı derslerin daha yoğun olduğu 3.veya 4.sınıfta belirir. Katal psikolog ve danışmanlık merkezimiz dikkat eksikliği yaşayan çocuğunuz için profesyonel bir destek sağlayacaktır. Bu destek çocuğunuzun gelişimi içinde önem taşımaktadır.
  2. Hiperaktivite: Aşırı aktiftir. Ailelerin gözüyle ele avuca sığmaz. Oturduğu yerde oturamazlar. Düz duvara tırmanır gibidirler. Öğretmen gözüyle, sınıf içinde sık sık gezinirler, tuvalete ve çöp atmaya sıklıkla giderler. Sürekli hareket halindedirler. Bu çocuklara sürekli kızmak yerine Katal’da psikolog olan Sena Ekici kliniğinden çocuğunuza nasıl yaklaşmalısınız? Sorusu hakkında bilgi alabilirsiniz.
  3. Dürtüsellik: Sabırsızdırlar. Her şeyin hemen olup bitmesini isterler. Sanki bir yer yetişmeleri gereklidir. Karşılıklı konuşma sırasında karşısındakinin sözünü keserek araya girerler. Yaptıkları işin sonunu düşünmezler.

https://psikologsenaekici.com/kartal-psikolog/

Hakkında Fatih Mertcan

Yazıyorum, o halde varım! Wordpress + Kahve = Keyif

Bunları da okuyun

giyotin cam slider 310x165 - Pergolaya Dair Herşey

Pergolaya Dair Herşey

Günümüzde pek çık alanda pergola sistemleri kullanılmaktadır. Latin dilinde saçak anlamına gelen ‘pergule’ kelimesinden ortaya …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir