SMTP Ayarı Nasıl Yapılır? SMTP Kullanım Rehberi

Web siteniz var ise ve web siteniz üzerinde mail gönderme işlemi gerçekleştiriyorsanız gönderdiğiniz maillerin alıcıya ulaşması sizler için önemli olacaktır. Bu noktada en güvenli mail gönderim şekli olan SMTP için çeşitli ayarlar yapmanız gerekecektir. Bu yazımızda en çok tercih edilen çeşitli scripler/yazılımlar için SMTP ayarı nasıl yapılır konusunda çeşitli bilgiler vereceğiz.

Öncelikle SMTP Nedir?

SMTP , internet üzerinde gerçekleşen e-posta gönderiminin arka yüzünde yer alan prosedürdür. Bu kısaltma, Simple Mail Transfer Protocol (Basit Posta Aktarım Protokolü) kelimelerinin baş harflerinden ortaya çıkar. Daha kolay anlaşılabilecek bir dil ile,  alıcıya e-posta göndermek istediğinizde sunucu ile istemci (alıcı) arasındaki iletişim türünü belirleyen bir protokoldür

SMTP Nasıl Çalışır?

Karmaşık bir yapıya sahip gibi görünse de aslında çalışma mantığı gayet basittir. Aşağıdaki şemadan SMTP protokolünün çalışma mantığını inceleyebilirsiniz.

smtp calisma mantigi zahiridunyanet compressor - SMTP Ayarı Nasıl Yapılır? SMTP Kullanım Rehberi
SMTP Çalışma Mantığı – Akış Şeması

SMTP’nin Faydası Nedir? Neden SMTP Tercih Etmeliyiz?

Yakın zamana kadar en yaygın olarak kullanılan mail gönderim şekli bildiğiniz üzere PHP’nin mail() fonksiyonuydu. Bu fonksiyon, herhangi bir doğrulama gereksinimi duymadan yazılım üzerinden sunucu aracılığı ile direkt olarak mail gönderimi gerçekleştirmektedir. Gün geçtikçe güvenlik ön plana çıktığından mail() fonksiyonu artık alıcı sunucular için bir tehdit arz etmeye başladı ve bunun yerine daha güvenli bir protokol olan SMTP tercih edilmeye başlandı.

SMTP ile mail gönderimi esnasında mailler daha öncesinde sizlerin tanımladığı SMTP ayarı üzerinden mail sunucusu ve bu mail sunucusuna bağlı mail kullanıcısı (mail adresi) üzerinden bilgileri doğrulama yaparak alıcıya mail göndermektedir. Bu noktada SMTP ile yapılan gönderimlerde sahte/spam/göndericisi belli olmayan mailler göndermek mümkün olmamaktadır. SMTP sisteminde bir mail alıcıya ulaştığında mail adresi ve parola ile doğrulanmış bir kullanıcıdan gelmekte ve bu mail daha güvenli bir izlenim yaratmaktadır.

SMTP Ayarı Nasıl Olmalıdır?

SMTP’nin kullanımı standart bir yapıya sahiptir. SMTP Ayarını doğru yapabilmeniz için tanımlamanız gereken birkaç belli başlı ayar mevcuttur. Örnek bir SMTP ayarları aşağıdaki gibi olmalıdır;

  • SMTP Hostu : Bu alana mail sunucunuzun adresini yazmalısınız. Örnek : mail.zahiridunya.net
  • SMPT Portu : Sunucunuzun izin verdiği şekilde kullanmanız gerekmektedir. Eğer Şifreleme aktif ise 465, değil ise 25 ya da 587 portunu kullanabilirsiniz.
  • Şifreleme (Encryption) : Bağlantı noktasında SSL/TLS gibi bir şifreleme kullanılıp kullanılmayacağı konusunda seçim yapmanız gerekir.
  • Doğrulama (Authentication) : Bu noktada SMTP kullanıcı ve parolasını referans alarak doğrulama yapılıp yapılmamasını seçebilirsiniz. SMTP’nin temel prensibi doğrulanmış gönderim olduğundan aktif edilmesi gerekmektedir.
  • SMTP Kullanıcısı : Mail gönderimlerinizin hangi mail adresi üzerinden doğrulama yapılarak gönderilmesini istiyorsanız bu alana bu mail adresini girmeniz gerekmektedir.
  • SMTP Parolası : Gönderim esnasında kullanılan mail adresinin parolasıdır.

Yukarıda belirtilen tüm ayarlar ve seçenekler, mevcut sunucunuza göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örnekle her sunucu SSL kullanarak mail göndermenize olanak sağlamayabilir. Bu ayarların sizin sunucunuzda ne şekilde kullanıldığı konusunda en sağlıklı bilgiye hosting sağlayıcınızdan ya da sunucu yöneticinizden ulaşabilirsiniz.

Yazılımlara Göre SMTP Ayarları

Yazımızın bu kısmından sonra, internet ortamında en çok tercih edilen içerik yönetim sistemleri (CMS) üzerinde SMTP ayarı nasıl yapılacağı konusunda detaylı bilgiler paylaşacağız.

WordPress SMTP Ayarı Nasıl Yapılır?

Dünyanın en yayın içerik yönetim sistemi olan WordPress üzerinde SMTP ayarı yapmak oldukça kolaydır. WordPress eklenti arşivinden WP Mail SMTP by WPForms isimli eklentiyi sitenize yükleyerek bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

İlgili eklentiye https://wordpress.org/plugins/wp-mail-smtp/ adresinden ulaşabilir ya da WordPress admin panelinde Eklentiler -> Yeni Ekle bölümünden WP Mail SMTP by WPForms şeklinde arama yaparak çıkan eklentiyi yükleyip etkinleştirebilirsiniz.

İlgili eklentiyi yükleyip etkinleştirdikten sonra WordPress admin panelinde Ayarlar -> WP Mail SMTP menüsüne tıklayın. Ardından aşağıdaki gibi bir ayar ekranı gelecektir. Yazının bir üst kısmında ki SMTP Ayarları Nasıl Olmalıdır? başlığında belirtilen ayarları girerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

Gelelim eklentinin ayar sayfasına;

Eklentinin ayar sayfasına geldiğinizde sizleri aşağıdaki gibi bir ekran karşılamaktadır. Bu alan 2 parçadan oluşmakta ve birinde SMTP ayarları diğerinde ise mail göndericisi hakkında bilgilerin yer aldığı bölümdür.

Kullanmanız gereken ayarlar ile ilgili olarak örnek aşağıdaki gibidir;

  • From Email : Gönderici olarak görülmesini istediğiniz mail adresi.
  • From Name : Gönderici olarak görünen isim.
  • Mailer : Eklenti birden fazla seçenek sunmakta ve bizler ayarları manuel gireceğimiz için Other SMTP seçeneğini işaretliyoruz.
  • Return Path : Bu alanı boş bırakın.
  • SMTP Host : Mail sunucunuzun adresi. Örnek; mail.zahiridunya.net
  • SMTP Port : 25 ya da 587
  • Encryption : Eğer sunucu yapılandırmanız şifreleme yöntemlerini desteklemiyorsa None seçeneğini işaretleyin.
  • Auto TLS : Sunucu yapılandırmanız izin veriyor ise ON konumuna getirin.
  • Authentication : Doğrulama yöntemi kullanacağı için ON konumuna getirin.
  • SMTP Username : Mail gönderimleri için doğrulama yapılacak olan mail adresi.
  • SMTP Password : SMTP doğrulaması yapılan mail adresine ait parola.

Belirtilen tüm ayarların sunuculara göre değişiklik gösterebileceğini hatırlatmak isteriz. Bu nedenle ayarları belirtildiği şekilde yapmanıza rağmen sorun yaşıyorsanız hosting sağlayıcınızdan geçerli SMTP ayarları talep ederek gösterildiği şekilde ayarlamanızı öneririz.

Hakkında Fatih Mertcan

Yazıyorum, o halde varım! Wordpress + Kahve = Keyif

Bunları da okuyun

wordpress 310x165 - Wordpress'te Yanıtlanmayan Yorumları Listeleme

WordPress’te Yanıtlanmayan Yorumları Listeleme

Yorumlar, sitenizde kullanıcı etkileşimi oluşturmanın kolay bir yoludur. Etkileşimi arttırmak için, kullanıcılarınızla iletişim kurmanız, sorularınızı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir