Günümüzde, özellikle ülkemizde, dekorasyonda İtalyan mobilyaları tercih edilmektedir. Malzemesi, işçiliği, dokusu ve tasarım özellikleri nedeniyle tercih edilen İtalyan mobilyası 1960’lı yılların başında dünya pazarlarında lider konuma gelmiş, bu özelliğini uzun süre koruyabilmiştir. İtalyan mobilya üreticisi günümüzde, İtalyan tasarımcılar yanında, dünyanın dört bir yanından gelen tasarımcılarla çalışarak nitelikli, tecrübe ürünü, çok çeşitli mobilya üretmektedirler. İtalyan mobilya endüstrisinin kalbi olan Milano ‘ da tasarım ve üretim alanında kıyasıya bir yarış yaşanmakta, pek çok genç tasarımcı bu düzen içinde kendisine yer bulmaya çalışmaktadır. İtalyan mobilya tasarımı 90’lı yıllarda eski zenginliğini kaybetmiş olsa da üretim ve pazar payında büyük bir gerilemeden söz etmek doğru değildir.
İtalya’yı bugünkü konumuna getiren olaylar ve sebepleri nelerdir, İkinci Dünya Savaşı’ndan büyük bir yokluk içinde çıkan, Faşist rejim altında ezilmiş olan İtalya nasıl bu kadar kısa bir sürede kendisini toplamış ve dünya devleriyle rekabet edecek düzeye ulaşmıştır? Bu büyük başarının elbette birden fazla sebebi vardır ve her bir sebebin üzerinde dikkatle durulmalıdır. İtalyan mobilyaları bu büyük başarının altında kendi geleneklerine bağlılık ve bununla birlikte dünyayı tanıma isteği, yeniliklere açıklık, tasarımcı ve teknisyene saygı, tartışma ortamı, fikir alışverişi, öğretme ve üretme isteği, yeni malzemeler ve deneysel çalışmalar, tasarımı teşvik edici yarışma ve ödüller, dünyayı İtalya ‘ ya getiren ve İtalya’nın sesini dünyaya duyuran fuarlar ve sergiler yatmaktadır. Bu çalışmada işte bu sebepler araştırılacak ve İtalyan mobilya tasarımının en renkli dönemi olan 1970- 1990 yılları arasındaki 20 yıl içinde olan başlıca gelişmeler, çalışan tasarımcılar, mobilya üreticileri ve başarı kazanan ürünler incelenecektir.
İtalyan mobilyaları ülkemizde geleneksel üretim yöntemleri ağırlıklı olarak üretilen mobilya henüz dünya çapında bir rekabete hazır değildir. Ancak endüstriyel üretim konusunda hemen her dalda olduğu gibi ümit verici gelişmeler görülmektedir. Özellikle endüstriyel üretim ofis mobilyası ve endüstriyel üretim mutfak mobilyası büyük gelişme göstermiştir. Firma kimliği ve toplumda dekorasyona verilen önemin artması mobilya sektörünü canlandırmıştır, fakat yine de sektörün ithal mobilyayla rekabet etmesi gerekmektedir. Türk mobilya sektörünün İtalya’dan alması gereken dersler vardır, tasarımcıya, teknisyene, yeni üretim tekniklerine, detay üretimine ve iyi malzeme kullanımına önem verilmelidir. Yabancı mobilyaların taklitlerinin üretilmesi yerme yabancı ülkelerin mobilya üretiminde kat ettikleri yolun incelenmesi ve dersler çıkarılması çok daha faydalı olacaktır. Başkalarının tecrübelerinden faydalanıp, kendi birikimlerimizle bir sentez oluşturabilirsek İtalya’nın bundan 3 5 yıl önce elde ettiği başarı bizim için hayal olmaktan çıkacaktır.